Kakel och klinker Badrum

När du arbetar med att renovera badrum och funderar på vilket kakel respektive klinkers du skall använda dig av så finns det några tips och råd som du skall ta i beaktning vid inredning och renovering av ditt badrum.

Avser du att göra arbeten med kakel och klinker i egen fastighet gäller normalt att försäkringsbolagen accepterar sådana arbeten men då under förutsättning att det utförs med utgångspunkt från de funktionskrav som finns samt de gällande branschregler som finns och enligt tätskiktstillverkarens godkända monteringsanvisningar.

Man bör icke utföra arbete själv i våtrum, om man inte har god kännedom och vana inom området. Vad du nu än beslutar så kan det vara bra om du kan ha någon kontakt med en fackman inom området. Som du kan diskutera dina ombyggnadsplaner med.

Några saker du bör ta i beaktning när du arbetar och monterar keramiska plattor monterade med olika typer fästmassa är att det skall vara tätt och dessutom att avrinning till golvbrunn skall fungera. Detta kanske ter sig uppenbart men många gånger kan sådana enkla saker missas. Så var noga med förberedelser och grunden för dit golv och dina väggar i det utrymme som planeras att bli renoverat.

Observera att de plattor som skall befinna sig på golvet skall vara sådana keramiska plattor som är av icke fuktkänslig karaktär d.v.s. har formstabilitet efter nedfuktning. Plattor benämnda som klinker är hårdare än plattor benämnda som kakel. Klinker pressas nämligen hårdare och glasyren bränns i högre värme för att bli tåligare och slitstarkare och lämpar sig således bättre för golvunderlag än kakelplattor. (Man kan givetvis också ha klinkers på väggarna.)

Beroende på vilket utrymme som du skall kakla så kräv det olika slitstyrka på dina klinkers. För detta finns det ett så kallat PEI-värde som kan hjälpa dig välja klinkertyp. PEI graderas i en femgradig skala. En etta på PEI skalan är plattor som är lite ”skörare” och ett värde på fem är de som är slitstarkast.

För golv vid hårt trafikerade leder så väljer du MINST ett värde på tre. Detta PEI gäller alltså glaserade plattor, oglaserade plattor har inte någon liknande klassificering. Vad det gäller plattors vattenabsorption så skall den inte överstiga 6-8 viktprocent. Det finns kakel och klinker plattor som är mycket porösa och sådana bör undvikas. Sådanna plattor som kan vara lite väl porösa är de oglaserade terracottaplattorna (Cotto Toscana).

För att få en liten vink om vilka plattor med vilket PEI värde du kan använda var någonstans så se lä detta: 5, i miljöer som det krävs slitstarka ytor så om en offentlig arbetsmiljö. 4, används på golv i entré och storkök med högt slitage. 3, används i hallen och köket hemma hos dig och mig. 2, används i badrum där man inte går in med skor. 1m kan användas på väggar i kök och badrum. Förberedelser är A och O glöm inte det, och fråga eller ta hjälp av expertis om du inte vet vad du skall göra

Kakeltips

Kakel och klinker är två olika sorters lerplattor som används för att täcka ytor som väggar och golv i hemmet. Kakelplattor och klinkerplattor är båda gjorda av lera, men tätheten hos klinkerplattor är högre än i kakel. Detta gör klinker mer motståndskraftig mot yttre påverkningar, som värme, kyla och förslitning. Båda plattorna är glaserade vilket ger dem en slät yta som är lätt att rengöra och som står emot vatten bättre än andra ytor. Kakel och klinker är därför vanligt att placera i badrummet där släta, tåliga ytor som är lätta att rengöra uppskattas.

De kan användas både på golv och väggar och bilda olika mönster. Kakel och klinkers är även populärt material att täcka köksgolv med. De lämpar sig bra i köket då de enkelt torkas av med en fuktig trasa och sällan blir missfärgade av fläckar och spill. Plattorna är även utmärkta ledare för golvvärme, som kan vara en trevlig detalj i ett hem.

Välja kakel och klinkers

Ibland kan det vara svårt att veta vad för sorts kakel eller klinkers man vill ha. Det finns många olika färger, storlekar och mönster och för den som är osäker kan det bli ett enormt projekt. Ett tips är att anpassa kakel- och klinkerplattorna efter rummet de ska pryda. Om rummet är ovanligt ljust kan det till exempel vara trevligt att ha något som bryter av, det vill säga en lite mörkare färg. Detta ökar den mysiga känslan i rummet och gör att rummet känns mer hemtrevligt. Om rummet däremot är mörkt och har många mörka detaljer kan det vara trevligt att bryta av med något ljust för att det inte ska kännas så instängt och dystert. Mörka färger får ofta ett rum att kännas mindre medan ljusa färger får ett rum att kännas större.

Kakel och klinkers inspiration

Om man vet att man vill pryda ett rum med kakel eller klinkers men är osäker på vilken sort kan man alltid hämta inspiration för att få lite nya idéer och väcka tankar. Bilder och artiklar som inspirerar kan man återfinna i inredningstidningar, på internet eller på mässor och utställningar, besök t.ex. tidningsbutiken.se där det går att få tag i de flesta inredningstidningarna. Internet rekommenderas för dig som vill sikta in dig på ett speciellt område, då du på internet kan söka precis efter det du är ute efter. Inredningstidningar är däremot bättre för dig som vill ha inspiration till hela rummet och kanske inte är säker på hur du vill ha det. Mässor och utställningar däremot passar dig som gärna vill se hur saker och ting ser ut i verkligheten och prata personligen med människor som har djupare kunskap i ämnet.

Leave a Comment

Offert

Privatperson / Företag?

Område:

Tjänst:

Offert